Home » De omgeving.

De omgeving.

Omgeving Callantsoog

Dit is een van de oudste badplaatsen van ons land. Het huidige dorp bestaat uit (ca. 2700 inwoners). Vandaag de dag is Callantsoog een belangrijke toeristische badplaats. Callantsoog heeft een gezellig centrum met veel kroegen en restaurants. Zomers is er wekelijks een braderie en er zijn regelmatig kofferbakmarkten. U kunt het hele jaar door fietsen, mountainbikes etc. huren. Ook is er een Albert Heijn die het hele jaar door tot 22:00 ´s avonds geopend is. U kunt uw auto parkeren dichtbij het strand, in de zomerperiode geldt betaald parkeren. Callantsoog staat bekend om de hoogste duin, de Seinpost, van de Nederlandse kust. Ook is hier het allereerste officieel toegestane naaktstrand van Nederland te vinden.

Het strand

De Kop van Noord-Holland heeft een 30 km lange kuststrook met de badplaatsen Den Helder, Huisduinen, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het strand is in al deze plaatsen goed bereikbaar en heeft als voordeel, dat het snel bereikt is dankzij de smalle duinstrook. Er is op het strand de mogelijkheid om te vliegeren en om te kitesurfen voor de liefhebbers. Tevens is overal een reddingsbrigade actief die waakt over de strandgangers.  

 De kustverdediging bestaat uit een smalle, zeer kwetsbare duinenrij. Vanaf Petten wordt deze duinenrij onderbroken door de 5,5 km. lange Hondsbossche Zeewering die loopt tot Camperduin en het land bewaakt voor de Noordzee. Regelmatig krijgen de kustplaatsen de Blauwe Vlag uitgereikt. Deze onderscheiding van de Europese Unie waarborgt de toerist een veilig strand, schoon zeewater en strand.

(Bron: VVV Kop van Noord - Holland).

Zwanenwater

In de duinen iets ten zuiden van Callantsoog bevindt zich het Natuurreservaat "Het Zwanenwater". Een 580 ha groot prachtig duingebied met 2 grote duinmeren, moerassen, vijvers, heide en een bos. Het Zwanenwater is vooral bekend om de lepelaarskolonie. Bovendien zijn er vele bijzondere planten zoals wilde orchideeën, bloemen en kruiden en het is een broedplaats voor meer dan 70 vogelsoorten. In dit gebied zijn 2 wandelroutes uitgestippeld. In de maanden mei tot en met begin augustus worden diverse excursies onder leiding van een gids georganiseerd. Dit natuurreservaat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Al 15 jaar vindt in Callantsoog de poëzieroute plaats. Deze fiets- of wandelroute voert langs mooie plekjes en tegelijkertijd kan men genieten van prachtige gedichten, die her en der verspreid op borden zijn aangebracht.